Правила на играта

Правила за безопасност

Участие

За участие в игра се допускат навършили 16 години, психически и физически здрави лица. За лица под 18 години е необходима декларация, която можете да свалите от тук

Забранява се участието в игра на лица под въздействието на наркотични вещества или такива употребили алкохол.

Забранява се консумирането на алкохолни напитки и опиатни или стимулиращи средства на територията на терена.

Абсолютно се забранява носенето на огнестрелни оръжия на територията на терена!!!

Не се допускат домашни любимци на територията на терена.

Защита на очите

Носенето на защитни очила е задължително по време на всички игри, през цялото време, освен в „безопасните зони”.

Одобрени от Еърсофт София са очила с плака от поликарбонат 2.2мм, защитаващи очите и отстрани (Европейски стандарт CE EN166).

Очила, за които има съмнения относно пригодността, задължително се прострелват преди игра.

ЗАБРАНЯВА се да се свалят очилата по време на игра. При повреда или друг проблем с очилата, играчът с проблем е длъжен да оповести това и бива съпроводен от най-близкия до него играч до „безопасна зона”.

При забелязване на играч без очила, играчите са длъжни да оповестят това и да процедират по гореописания начин. Абсолютно се забранява стрелба по хора, които не носят защитни очила.

Горещо се препоръчват очила затворен тип, които нямат разстояния и празнини между плаката и лицето, както и пейнтбол маски или специализирани еърсофт такива.

Защита на тялото и главата

Силно се препоръчва носенето на дреха с дълги ръкави и панталон с дълги крачоли, както и на шапка или каска за защита на главата от попадения. Препоръчително е и използването на високи (туристически) обувки, ръкавици и наколенки.

Муниции

ЗАБРАНЯВА се използването на стъклени и метални топчета.

Правила за стрелба

Забранява се стрелба на сляпо. Когато играчът не може да види към какво сочи цевта, това е стрелба на сляпо. Стрелецът трябва да вижда целта към която стреля. Забранява се оръжието да се провира в дупки и цепнатини, или да се подава зад ъгъла и да се стреля на сляпо („либерийската”).

Физически контакт

Всеки нежелан или неоправдан физически контакт като например захват, сграбчване или задържане за дрехи или оръжие/екипировка на друг играч е забранено.

Единствените приемливи ситуации, в които играч може да докосва друг играч е да се окаже помощ на друг играч в критична ситуация.

Оръжия и специални устройства

Еърсофт репликите са нискоенергийни пневматични оръжия, които стрелят с 6 мм. пластмасови топчета. Те са копия на реални оръжия, но са напълно различни като конструкция, материал и начин на работа. Обикновено кинетичната енергия е 0,5-3,3 джаула, така че те остават доста под разрешените от законите в България 24 джаула, и не подлежат на разрешителен, или уведомителен режим.

В игра се допускат само екипировка и оръжие, одобрени от екипа на "Airsoft Sofia Field" или организаторите на игра.

Ограничения в скоростта на проектилите

Максималната скорост се измерва в метри е секунда, при изключен хопъп и с използване на 0.20 грамови топчета.

 1. Игра в сгради и близък бой

  В сгради се ЗАБРАНЯВА използването на всякакви оръжия, стрелящи с повече от 100 m/s.

  Поради минималните дистанции за стрелба, се препоръчва стрелба в торса, ако ситуацията позволява. Забранява се прицелване в глава, ако са налични други цели.

 2. Игра на открито
  клас скорост Минимална дистанция Тип на стрелба
  10 до 100 m/s2 метраЕдинична
  2101 до 130 m/s10 метраЕдинична и Автоматична
  30 до 140 m/s15 метраАвтоматична **Само за картечници**
  4131 до 140 m/s15 метраЕдинична
  5141 до 160 m/s25 метраЕдинична (DMR)
  6161 до 200 m/s40 метраРъчно презареждане

  Тук може да калкулирате скоростта от FPS в М/С: http://www.convertunits.com/from/fps/to/m/s

DMR оръжия

За DMR оръжие се счита всяко оръжие, което стреля от 141 до 160 m/s, позволява само единична стрелба и има дължина на външната цев, измерена от хопъпа до дулния срез минимум 40 см. Задължително е използването на оптически прицел с прицелна скала. (Бързомереца не е оптически прицел).

Снайперови оръжия

За снайперово оръжие се счита всяко оръжие, което стреля над 160 m/s и позволява само единична стрелба, чрез ръчно презареждане.

Оръжия за огнева поддръжка

Оръжие за огнева поддръжка се счита всяко оръжие, което имитира реално такова и използва пълнители с голям обем (над 1000 бб). За такъв клас не се приема картечен пистолет или щурмова пушка с голям капацитет на пълнителя.

Пиротехника и специални устройства

Използването на всякакъв вид пиротехнически средства е забранено. За употреба са разрешени мини, разтяжки и гранати с Green Gas или Со2, както и пружинни мини тип “Claymore”.

Маскировка и използване на гили

Гили/ други елементи наподобяващи гили може да носи играч,който използва реплика на снайпер или DMR.

Правилата за игра са съгласувани с тези на ЕЪРСОФТ БЪЛГАРИЯ и екипа на ЕЪРСОФТ СОФИЯ.