Какво е еърсофт?

Еърсофт е динамична симулация базирана на военни и полицейски действия в среда на максимален реализъм!


Начало

Началото на симулативните игри и еърсофт оръжията е поставено през 1970 г. в Япония. След края на Втората световна война, в страната на изгряващото слънце, използването на огнестрелни оръжия е било позволено само за отбраната и сигурността на държавата. Пълната забрана и тежките последствия за притежание и употреба кара японците да създадат оръжия, които са точно копие на истинските по размер и външен вид.

Еърсофт симулацията до такава степен се доближава до реалните военни действия, че дори САЩ и Германия започват да използват репликите за тренировка и подготовка на военните и полицейските си части. Постепенно еърсофтът се развива като спортно хоби по цял свят и така през 2003 достига и в България.

С голямо разнообразие от сценарии, играчите могат да попаднат в различни симулационни ситуации. От “прочистване“ и превземане на сгради или така нареченият “бой в градски условия“, бой в открити местности до попадане и организиране на засади в различни ситуации.


Какво е Еърсофт?

Този вид спорт е познат на света с няколко имена: Еърсофт (Airsoft), Страйкбол (Strikeball), Софт Еър (Soft Air).

Името „страйкбол-airsoft" е измислено от руски играчи и буквално преведено от английски означава "удар с топче", поради проблемите с изговарянето и двусмислието на оригиналната английска дума "airsoft", която означава „мек въздух“ или "мека пневматика". В България се използват и трите му наименования.


Реплики

Еърсофт репликите са копия на истински оръжия, но начина, по който работят, е различен.

Еърсофт репликите са три вида - електрически, газови, спрингови и със сгъстен въздух.

Най-разпространените реплики на оръжия, които се използват в игра са електро-пневматични. Те са задвижвани от електрически мотор и акумулаторна батерия, в които е разположен механизъм от зъбни колела, бутало и цилиндър. В цилиндъра се компресира въздух от буталото и при връщането му се изстрелва пластмасови топчета с диаметър 6мм (BB).

Най-реалистичните реплики, които имат скорострелност точно както на бойните еквиваленти, са газовите еърсофт реплики. Те изстрелват пластмасовите топчета с помощта на газ под налягане, който се зарежда през дюза в пълнителя или в самата реплика. При възпроизвеждане на изстрела не се получава възпламеняване, а само изпускане на газ. Газът, който се ползва, е пропан със силиконова смазка.

Механичните (спрингови) реплики се задвижват „ръчно“. В повечето случаи това са пушки тип помпа, болтови снайпери и пистолети. За натягане на пружината се използва бутафорна затворена задръжка. След всеки изстрел репликата трябва да се зареди отново.


Дискомфорт?

При следване на инструкциите за безопасност и правилно изпълнение на правилата на играта, дискомфорта, който може да усетите при удар от топче, варира от усещане за ощипване до поносима болка. Някои от факторите, които могат да повлияят на усещането са разстояние, вид реплика, топчета, екипировка и тн.

Репликите изстрелват сачми, които са пластмасови топчета с диаметър 6мм (BB). Теглото на сачмите варира от 0,20 грама, при репликите на пистолети или карабини, до 0,50гр при репликите на снайперите. Еърсофт репликите не могат да стрелят с друго, освен предназначените за тях топчета. Дулната енергия на изстреляния проектил е между 1J и 2.6J, в зависимост от класа реплика (за повече информация тук). Ефективната далекобойност на карабините е около 40-50 м, а на снайперите — над 80 м.


Екипировка

За да бъде играта максимално близка до действителността и в същото време безопасна, Ви е необходимa специална екипировка. Ако нямате своя, ние от Airsoft Sofia Field ще Ви осигурим реплики, тактическа екипировка и ще Ви подсигурим всичко, което Ви е необходимо, за незабравимо и безопасно изживяване!

Тактическата екипировка включва: предпазни очила, предзна метална маска, шапка и жилетка. Разполагаме и с предпазни очила, които могат да бъдат поставени върху вашите диоптрични.

Екъпит ни Ви съветва да се облечете с дрехи в неутрални цветове, дълги панталони и за предпочитане обувки, покриващи глезените Ви.